Excel Clinic: Hoe bereken je de Beta van je portfolio? - Excel Nieuws - ExcelStudie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Excel Clinic: Hoe bereken je de Beta van je portfolio?

Gepubliceerd door in Beurs ·
Tags: betaCAPMportfolio

In dit artikel leggen we uit hoe je de Beta van je portfolio kunt bepalen

Bij analysyes van aandelen of obligaties of commodities zoals goud, zilver, graan wordt er vaak gekeken naar de correlatie tussen twee noteringen. Daarbij wordt er een vergelijking gemaakt tussen bijvoorbeeld een bepaald aandeel en een beursindex, zoals SP500 of AEX. Door te kijken of er een correlatie is kun je kijken of er sprake is van een trend. Als er een trend is dan heb je ook een eventuele voorspellende factor waarmee je (naast andere factoren) kunt bepalen of je je aandeel wilt kopen of niet.

CAPM

Deze correlatie wordt ook wel de Beta genoemd van het type waarde-element waar je in wilt beleggen; we noemen dat voor gemak even een prospect. De Beta is een risicofactor die ook wordt gebruikt in het Capital Asset Pricing Model; kortweg CAPM genoemd.

Het CAPM is een een model dat de relatie beschrijft tussen risico en verwacht rendement. De kracht van CAPM zit hem in het gegeven dat bij het bepalen van het verwachte rendement er rekening wordt gehouden met de ontwaarding van geld over langere tijd door een risico-vrije rentevoet te hanteren. Meestal is dat het rendement van een staatsobligatie. Het marktrendement wordt meestal bepaald door het rendement van een bepaalde marktindex te nemen, zoals de AEX, SP500, etc. Met CAPM bereken je dus het verwachte rendement van een prospect gebasseerd op de Beta,  het marktrendement en de risico-vrije voet. Meer over CAPM in een ander artikel!

Beta

Als de Beta groter is dan 1 dan zijn de koersuitslagen van je prospect  gemiddeld groter dan die van de index en is dus het risico groter. Als de Beta kleiner is dan 1, dan is je prospect minder bewegelijk – volatiel – dan de marktindex en daarmee dus minder risicovol. De Beta kun je ook zien als de coefficient van een lineaire functie. Eenvoudig te bepalen danzij Excel.
Een staatsobligatie zal een beta hebben die kleiner is dan 1 ten opzichte van de AEX, want de belegging is minder risicovol en vertoond daarmee dus minder grote koersuitslagen vergeleken met de marktindex. Hoe zal de Beta zich gedragen bij een vergelijking tussen Griekse en Nederlandse staatsobligaties?

Betrouwbaarheid
Het vinden van de waarde van Beta is één ding, maar hoe weet je of die gevonden Beta betrouwbaar is? De betrouwbaarheid kun je vaststellen door te kijken naar de deviatie (spreiding) van de gemeten waardes. Hoe kleiner de deviatie, des te betrouwbaarder is de Beta. Hoe kleiner het interval is waarbinnen de waardes gevonden worden des te betrouwbaarder is de correlatie. In het vakgebied van statistiek wordt de betrouwbaarheid van een verdeling bepaald door R2  (R Kwadraat).  De R2  varieert van 0 tot 1. Des te dichter de R2  bij 1 zit, des te betrouwbaarder de correlatie. Het voert te ver hier om uit te leggen hoe je de R2  bepaald wordt, we beperken ons tot Excel die een aantal handige formules voor ons heeft ingebouwd.

Excel


Kies een benchmark waartegen je je prospect wilt afzetten, bijvoorbeeld de AEX over de afgelopen 15 jaar en vervolgens 15 jaar koersen van je prospect (in ons voorbeeld Royal Dutch Shell). Op yahoo.com of nl.investing.com kun je dit soort lijsten downloaden (of kopieren). Zet de twee lijsten in een spreadsheet en bepaal de gemiddelde percentuele verschillen. Zet de meest recente koersen bovenaan. Om het verschil te bepalen kun je gewoon het verschil nemen tussen de koerswaarden van twee jaar (op t1 en t2) en dat delen door de waarde op t1, uitgedrukt in een percentage. Beursanalysten geven meestal de voorkeur aan het natuurlijke logarithme (ln) van het quotient  tussen twee waarden op t1 en t2. Voor het bepalen van de waarde van Beta maakt het niet zoveel verschil.

Formules:
  • Percentuele verschillen:  = (koers t2 – koers t1)/koers t1 of: =LN(koers t1/koers t2);
  • R2  = RSQ(reeks y’en van prospect ; reeks x’en van de marktindex);
  • Beta  = SLOPE(reeks y’en van prospect ; reeks x’en van de marktindex).

Voeg een Spreidingsgrafiek toe, de trendlijn, de formule en R2  toe (klik op de link voor een artikel daarover, als je wilt weten hoe je dat moet doen) en zet de formules voor Beta en R2 bovenaan de lijst. Et voila, je bent weer iets wijzer geworden. De interpretatie van de uitkomsten laat ik aan de lezer over. In een volgend artikel gaan we dieper in op CAPM.

Hopelijk vond je dit een nuttig artikel. Als je vragen of opmerkingen hebt mail ons dan: info@excelstudie.nl. Of plaats een berichtje op onze facebookpagina.

Veel succes!
(c) 2016 eXcelstudie
Studiemateriaal
Korting op studieboeken bij bol.com
Korting op je studieboeken
TH83 Copyright 2016 (c)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu