Wat levert een obligatie mij op? - Excel Nieuws - ExcelStudie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat levert een obligatie mij op?

Gepubliceerd door in Financieel ·
Tags: obligatierenteexcel
<h2>
Het beoordelen van een obligatie<h2/>
Stel je hebt een leuk bedrag geërfd en je hebt het geld niet direct nodig. Je wilt het graag wegzetten voor een langere termijn tegen een zo gunstig mogelijk tarief. Investeren in (staats)obligaties kan een goed idee zijn.

Met Excel kun je een handige tool maken om te kijken of het een goede investering is ja of nee. In het bijgevoegde excelbestand kun je alle gegevens invoeren, zoals; inleg, verwachte kasstromen en rekenrente. In ons voorbeeld gaan we uit van een obligatie met jaarlijkse terugbetaling.


<h2>
De Netto Huidige Waarde<h2/>(ook wel: Netto Contante Waarde genoemd)
De netto huidige waarde van je investering bereken je met de forumule = NHW(rente;waardebereik). In ons voorbeeld wordt deze formule: =D3+NHW(D4:D13).

Zoals je ziet wordt de waarde van de eerste inleg apart genomen, omdat deze aan het begin van jaar NUL plaatsvindt en de NHW dus gelijk is aan de eerste inleg. Als je een bedrag meeneemt in de NHW dan veronderstelt Excel dat de betaling of inleg aan het einde van het jaar is en dan klopt de uitkomst dus niet.

In economische begrippen is een investering over het algemeen een goede investering als de Neto Huidige Waarde groter is dan nul. Pas op(!) want de NHW is niet je enige beoordelingsfactor, er zijn er meer, zoals de terugverdientijd of het risico dat je loopt bij de bank waar je zaken mee doet, enovoorts. Laat je dus goed voorlichten voor je je geld voor langere tijd vastzet.

<h2>
Splitsing terugbetaling en ontvangen rente<h2/>
In ons excelvoorbeel splitsen we de kasstroom uit naar ontvangen rente en aflossingsdeel (door de obligator aan jou). De kasstromen zijn gegeven en vervolgens berekenen we de rente over de resterende inleg na aflossing. De rest is een kwestie van optellen en aftrekken.

Tot slot
Hopelijk vond je dit een nuttig artikel. Als je vragen of opmerkingen hebt mail ons dan:
info@excelstudie.nl. Of plaats een berichtje op onze facebookpagina.

Veel succes!

(c) 2016 eXcelstudieStudiemateriaal
Korting op studieboeken bij bol.com
Korting op je studieboeken
TH83 Copyright 2016 (c)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu